Az egészséges, szép bőrért!

Bőrdaganatok, bőrrák szűrése, digitális anyajegytérképezés

Bizonyára önben is felmerült már, hogy egyik anyajegye vagy valamilyen bőrön észlelt elváltozása jelentheti egy – akár súlyosabb – betegség kezdetét is.
Sajnos igen, de ha a jelzést idejében megértjük és azonnal szakemberhez fordulunk, az jelentősen segíti a gyógyulást.

Anyajegyek és bőrnövedékek vizsgálata

A bőrrák-szűrés fontosságáról és módszereinkről

E cikkünk témája a bőrdaganat-szűrés – más nevein anyajegy vizsgálat, anyajegy szűrés, melanoma szűrés vagy bőrrák szűrés.
Amennyiben ön bőréről eltávolíttatni szeretne anyajegyet, szemölcsöt, bőrkinövést, -foltot stb., kattintson ide:
Anyajegy, bőrkinövés, szemölcs eltávolítása!

Közismert tény, hogy a bőrdaganatok gyakorisága az elmúlt években rohamosan növekedett. A rákos anyajegyek számának rohamos növekedésében számos tényező játszik oki szerepet. Az UV sugárzás napjainkban fokozott, és más környezeti hatások is változnak. Változnak a szabadidő eltöltésének módjai, az utazási, nyaralási szokásaink, az életmódunk. Mindezeknek minden bizonnyal jelentős szerepe van az új megbetegedések számának emelkedésében.

Nemcsak a bőr, hanem az emberi szervezetben kialakuló összes daganatos betegség közül az egyik legrosszabb indulatú a melanoma. Gyakorisága a fehér bőrű népesség körében drámaian növekszik, az összes emberi daganat típus közül a leggyorsabban. Statisztikák szerint a melanomában megbetegedés valószínűsége egyes országokban – például az Egyesült Államokban – az elmúlt hetven év során mintegy a húszszorosára nőtt.

derma bordaganatokA melanoma kialakulása szempontjából a világos bőr és hajszín mellett az egyik legfontosabb rizikófaktor a bőrön található nagy számú anyajegy. A betegség kialakulhat régóta meglevő anyajegyből, de jelentős részben olyan bőrterületen keletkezik, ahol korábban nem volt anyajegy. Ilyenkor azonban a kialakulás kezdeti időszakában az anyajegyektől kell elkülöníteni, mely gyakran igen nehéz feladat.

A rosszindulatú bőrdaganatok kezelésének módja mind a mai napig a megfelelő módon végzett műtéti eltávolítás, ami akkor hatásos, ha időben ismerjük fel a betegséget. Végleges gyógyulásra ez a kettő csak együtt ad jó esélyt.

Anyajegy szűrés

A rendszeres orvosi anyajegy vizsgálat és önvizsgálat tehát lényegesen megnöveli annak esélyét, hogy a melanomát és más rosszindulatú elváltozásokat korán, időben ismerjük fel. Fontos, hogy tudatosan irányítsuk egészségünket, és bízzuk nagy tapasztalatú bőrgyógyász szakorvosra a baj megelőzését!

A rákos anyajegyek vizsgálata nagy tapasztalatot és felkészültséget igényel az orvostól. A bőrgyógyász szakorvos a melanóma vizsgálat során gondosan átnézi a bőrt. Ha gyanús jeleket talál, akkor részletes vizsgálatot végez. Ennek alapján tesz javaslatot a további kontrollokra és az esetleg szükséges terápiára, műtéti eltávolításra, minden helyzetben a megfelelő megoldást nyújtva.
Természetesen, lehetőség van a „csak” zavaró bőrkinövések, foltok eltávolítására is, fajtától függően akár azonnal.

A G1 Bőrgyógyászat – anyajegy centrumként – kiemelten kezeli a bőrrák szűrés és -diagnosztika témáját. Szakembereink felkészültsége, modern eszközeink és a helyi labor egyaránt biztosítják, hogy a legmagasabb színvonalon végezzük a bőrrák vizsgálatot, szükség esetén pedig a megfelelő kezelést is.

Digitális dermatoszkóp – nagyobb biztonság

A G1 Bőrgyógyászat rendelésén teljes anyajegy térképezésre is van lehetőség.
Az anyajegyek vizsgálatára az onkológus-bőrgyógyász szakembereknek az elmúlt időszakban vált elérhetővé egy új számítógépes eszköz, a digitális videodermatoszkóp, amely a ma létező legmodernebb módszer a pigmentált anyajegyek diagnosztikájában. A készülék ötvözi a digitális képrögzítés és a mesterséges intelligencia alapú színképelemzés lehetőségeit. A bőrelváltozásokról készült nagy felbontású képek elraktározhatók, így igen nagy precizitással végezhető összehasonlítás egy korábban készült kontroll képpel. Így pontosan meghatározható, hogy milyen változást mutat a vizsgált anyajegy, látható-e bármilyen jele esetleges rosszindulatú átalakulásnak. Teljes védelmet természetesen ez a vizsgálat sem nyújt, de a bőrdaganatok diagnosztikájában jártas bőrgyógyász-onkológus kezében egy olyan eljárás, melynek segítségével nagyobb biztonsággal lehet a baj kialakulásának esélyét csökkenteni.

A bőrdaganatokról bővebben

A bőrdaganatokról bővebben a www.bordaganat.hu oldalon olvashat.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.